Znovuzavedení dobrovolných pobytů problémových dětí v diagnostických ústavech

15. 05. 2019 9:24:12
Diagnostické ústavy řeší aktuální nastavení systému, které neodpovídá jejich představám a potřebám zejména potřebám konkrétních dětí, které jsou zde umísťovány. Samotné děti nemohou za špatné systémové nastavení.

Střediska výchovné péče a diagnostické ústavy jsou místa, kde dochází k výchově dětí zatížených problémy, za které často nemohou. Děti s poruchami chování představují sociální skupinu ohroženou negativními sociálními vlivy. Situace v běžných školách se zhoršuje, roste procento dětí s problémovým chováním nebo poruchou chování v třídních kolektivech. Problémové chování se projevuje v různých formách: šikana, kyberšikana, zvýšená agresivita, odmítání autorit, používání vulgarit a další. Pedagogičtí pracovníci nemají účinné prostředky k prevenci proti těmto jevům, ve školách navíc chybí speciální pedagogové, kteří by situaci pomohli řešit.

Diagnostické ústavy řeší aktuální nastavení systému, které neodpovídá jejich představám a potřebám zejména potřebám konkrétních dětí, které jsou zde umísťovány. Samotné děti nemohou za špatné systémové nastavení. Navštívila jsem Diagnostický ústav a středisko výchovné péče v Brně na Veslařské ulici, kde jsem si vyslechla problémy v praxi. Uvědomila jsem si, že tyto informace souvisí s tím, co znám od pedagogů ze základních a středních škol mého obvodu. Následně jsem zorganizovala několik jednání s ředitelkou Diagnostického ústavu a zástupkyněmi MŠMT. V Senátu jsem na toto téma zorganizovala seminář, o který byl velký zájem.

Jedním z velkých témat, které se objevily na semináři, bylo znovuzavedení dobrovolných pobytů. Takzvané dobrovolné pobyty byly umožněny využít zákonným zástupcům dětí s poruchou chování na vlastní žádost do 31. 8. 2017. Od 1. 9. 2017 jsou děti umisťovány do diagnostických ústavů pouze na základě soudního rozhodnutí a dobrovolné pobyty je možné realizovat pouze ve střediscích výchovné péče. Dobrovolný pobyt dítěte v diagnostickém ústavu umožňuje operativní rychlé řešení situace ohroženého dítěte, aniž by se muselo čekat na zdlouhavé rozhodnutí příslušného soudu. Operativní spolupráce diagnostických ústavů a dětských domovů či výchovných ústavů by vedla ke zlepšení situace v umístění daného dítěte. Dobrovolné pobyty jen ve střediscích výchovné péče zatěžuje kapacitu i program středisek a také neodpovídá jejich zaměřením. Možnost realizace smluvních pobytů v diagnostických ústavech je důležitou a nedílnou součástí komplexního systému preventivně výchovné péče. Je to nejjednodušší cesta, jak dosáhnout rychlého výsledku, který se velmi efektivně projeví v terénu při preventivní práci s dětmi. Pobyty v diagnostických ústavech nekonkurují pobytům ve střediscích výchovné péče, naopak mohou na sebe plnohodnotně navazovat. Střediska se zaměřují na první signály projevů poruch chování nikoliv na již rozvinutou poruchu chování, která vyžaduje jiný přístup.

Pobytům předchází ambulantní péče, kdy dochází k několika schůzkám s dítětem i zákonnými zástupci, zpracovává se rodinná anamnéza a zapojuje se i škola a orgán sociálně-právní ochrany dětí. Zákonní zástupci jsou nezbytnou součástí při změně chování dítěte. Navíc platí za pobyt, stravu a kapesné částku 5300 měsíčně, mají tedy i finanční motivaci. Cílem těchto pobytů je návrat do rodinného prostředí. Iniciovala jsem novelu zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, kde je cílem znovuzavedení těchto dobrovolných pobytů v diagnostických ústavech. Novela zákona je podána v poslanecké sněmovně, kde dostala podporu napříč stranami. Nyní se musí vyjádřit vláda a poté bude možno návrh zařadit na pořad schůze poslanecké sněmovny. Situace v terénu je naprosto nevyhovující, proto se snažím procesy urychlit, jak nejvíc to jde, aby novela mohla platit co nejdříve.

Autor: Jaromíra Vítková | středa 15.5.2019 9:24 | karma článku: 9.03 | přečteno: 341x

Další články blogera

Jaromíra Vítková

Ministr dopravy přijel do Boskovic debatovat na téma I/73

Ministr dopravy Martin Kupka přijal mé pozvání na setkání s veřejností v Boskovicích, které se konalo v pátek 16. února 2024 v Zámeckém skleníku za podpory města Boskovice.

18.2.2024 v 17:14 | Karma článku: 9.92 | Přečteno: 425 |

Jaromíra Vítková

V Senátu se uskutečnilo veřejné slyšení k petici

V Senátu jsem uspořádala pod Výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice veřejné slyšení k petici „Diskriminační podmínky v zemědělství – nerovné podmínky pro sdružené vlastníky“.

1.2.2024 v 18:42 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 325 |

Jaromíra Vítková

Příprava nové kapacitní komunikace I/73 pokračuje

Již dlouhodobě se zasazuji o výstavbu nové kapacitní komunikace I/73 a přestože vše nejde tak rychle, jak by si mnozí přáli, tak se pomalými krůčky blížíme ke kýženému výsledku.

1.12.2023 v 19:24 | Karma článku: 5.96 | Přečteno: 171 |

Jaromíra Vítková

PROSAZUJI ODSTRANĚNÍ LEGISLATIVNÍ CHYBY V NOVELE ENERGETICKÉHO ZÁKONA

Již od minulého volebního období se věnuji problematice propan-butanových lahví a obchodu s propan-butanem. V této záležitosti spolupracuji s vedením Ministerstva životního prostředí v čele s ministrem Petrem Hladíkem.

27.11.2023 v 20:49 | Karma článku: 5.72 | Přečteno: 188 |

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.92 | Přečteno: 728 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.27 | Přečteno: 312 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.99 | Přečteno: 3049 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 90 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 227

Senátorka za obvod č. 49 Blansko. V Senátu jsem zařazena do Klubu KDU-ČSL, Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a Podvýboru pro sport. Jsem členkou volební komise a stálou ověřovatelkou Senátu. Moje témata jsou: doprava, zejména D43, školství, nyní zejména řemeslné obory, životní prostředí, cestovní ruch, památky, neziskové organizace a další.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...